Rabu, 6 Februari 2013

Bagaimana Cara Buat Pisang Goreng Rangup

 
Pisang Goreng Rangup (Pisang Tanduk)

Pisang Tanduk Yang Siap Digoreng


Minum petang adalah wajib dan menjadi rutin bagi setiap orang dan antara hidangan minum petang yang paling popular adalah Pisang Goreng Rangup.  Nak cuba?.......Jom

Bahan-bahannya :

  1. 1 kg  Pisang Tanduk atau apa-apa pisang yang boleh di goreng
  2. 500g  Tepung Beras
  3. 100g  Tepung Gandum
  4. 1/4 sudu kecil   Kapur Makan
  5. secubit Soda Bikabonat
  6. 2 sudu kecil  Garam
  7. secubit serbuk kunyit
  8. 2 peket minyak masak
  9. Air
Cara Membuatnya :
  • Potong pisang (ikut suka hati)
  • Campurkan semua bahan-bahan kecuali Pisang ke dalam bekas bancuhan 
  • Masukan air sedikit demi sedikit dan gaulkan bahan itu tadi sehingga mendapat kepekatan yang tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat (ikut kemahuan anda). Nah...sekarang pisang siap sedia di goreng.!!
  • Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan tunggu sehingga minyak tersebut betul-betul panas
  • Masukkan pisang yang telah di potong ke dalam bekas tepung, kemudian ambil pisang tersebut dengan penyepit dan terus masukkan ke dalam kuali balik-balik kan dan.tunggu sehingga pisang tersebut betul-betul masak (warna kekuningan pekat) barulah angkat dan toskan di dalam penapis.
  • last sekali...apalagi ngaplah...he..he..he...
Nota :- .bagus sekali kalau Pisang Goreng Rangup tersebut di hidangkan bersama-sama dengan kopi o panas.




Selamat Mencuba !