Pisang Goreng Rangup (Pisang Tanduk)
Pisang Tanduk Yang Siap Digoreng |
Minum petang adalah wajib dan menjadi rutin bagi setiap orang dan antara hidangan minum petang yang paling popular adalah Pisang Goreng Rangup. Nak cuba?.......Jom
Bahan-bahannya :
- 1 kg Pisang Tanduk atau apa-apa pisang yang boleh di goreng
- 500g Tepung Beras
- 100g Tepung Gandum
- 1/4 sudu kecil Kapur Makan
- secubit Soda Bikabonat
- 2 sudu kecil Garam
- secubit serbuk kunyit
- 2 peket minyak masak
- Air
Cara Membuatnya :
- Potong pisang (ikut suka hati)
- Campurkan semua bahan-bahan kecuali Pisang ke dalam bekas bancuhan
- Masukan air sedikit demi sedikit dan gaulkan bahan itu tadi sehingga mendapat kepekatan yang tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat (ikut kemahuan anda). Nah...sekarang pisang siap sedia di goreng.!!
- Panaskan kuali, masukkan minyak masak dan tunggu sehingga minyak tersebut betul-betul panas
- Masukkan pisang yang telah di potong ke dalam bekas tepung, kemudian ambil pisang tersebut dengan penyepit dan terus masukkan ke dalam kuali balik-balik kan dan.tunggu sehingga pisang tersebut betul-betul masak (warna kekuningan pekat) barulah angkat dan toskan di dalam penapis.
- last sekali...apalagi ngaplah...he..he..he...
Selamat Mencuba !
nice blog
BalasPadam