Bahan-bahannya,
- 1 kg Ubi kayu (cari yang muda sedikit kerana ia empuk dan tidak berkanji)
- 1/2 biji Kelapa parut
- 300 grm gula
- 2 sudu kecil garam
Bahan Bancuhan Tepung;
- 500 grm Tepung beras
- 1/2 kg Tepung gandum
- 2 sudu kecil Garam
- 1/4 sudu kecil Kapur makan
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/4 sudu kecil Soda bikarbonat
- Kopek kulit ubi dan potong kecil-kecil supaya senang empuk
- Rebus dalam periuk dan bubuh garam
- Apabila sudah cukup empuk (cara nak tahu empuk ambil garpu cucuk pada ubi tersebut, jika ia senang di cucuk dan terasa lembut ia sudah cukup empuk)
- Toskannya
- Tumbuk ubi tersebut dengan anak lesung
- campurkannya dengan gula dan kelapa parut dan gaulkanya rata-rata.
- kepal-kepalkannya menjadi bebola sebesar bola ping-pong
- Campurkan tepung beras, tepung gandum, garam, soda bikarbonat, serbuk kunyit dan kapur makan dengan air dalam bekas bancuhan
- Gaulkan sehingga dapat kepekatan yang di ingini
- Panaskan minyak dalam kuali
- Ambil bebola ubi tersebut, celup dalam bancuhan tepung dan terus masukkanya dalam kuali
- Bila telah cukup masak, jangan terlalu masak kerana ia akan meletup dan pecah. Bila ia berwarna kekuningan, bolehlah diangkat.
- Toskan dalam penapis
- Walaaa ....sudah SIAP!!!
Kueh ini cukup mudah disediakan dan yang penting ia sangat sedap, sesuai dimakan diwaktu minum petang. CUBALAH.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan