Jumaat, 26 April 2013

Bagaimana Caranya Buat Popia Nestum Susu

Bagaimana caranya buat Popia Nestum Susu  , mudahkah membuatnya ? .. jawapan saya.. mudah bagi orang yang rajin dan tekun... susah bagi bagi orang yang tidak suka kerja yang renyah dan berulang-ulang....nak mudah order saja di izihomemade pasti puas hati, beli buka tudung balang dan ngap!.
Disini saya tunjukan cara membuat Popia Nestum Susu :

bahan-bahannya ;

 • Kulit Popia ( 500g )
 • 300g Nestum
 • 200g susu tepung
 • 200g gula custud
 • 1 peket minyak masak
 • straw minuman
 • tepung gandum ( cairkan untuk dibuat gam )
Cara-caranya :

Dengan menggunakan Straw minuman gulunngkan kulit popia dan dihujungnya sapukan cairan tepung gandum, ini supaya gulungan kulit popia itu tidak tertanggal ketika mengoreng.Kulit Popia digulung mengunakan straw minuman


Sapukan cairan tepung gandum dipenghabisan gulungan

Kulit Popia yang siap digulung

Guntingkan gulungan kulit popia tersebut secara menyerung sehingga habis ....penatlah sedikit (supaya jari tangan tak melecet , guna gunting yang besar ).

Setelah semuanya siap digunting, anda bolehlah panaskan minyak didalam kuali. Minyak janganlah terlalu panas ini akan membuat kulit popia itu cepat garing diluar tidak didalam, ini menyebabkan ia menjadi tidak ranggup. Anda boleh memasukkannya secara banyak kerana ia tidak melekat. Bila kulit popia kekuningan sedikit, bolehlah anda mengangkatnya dengan mengunakan penapis, jangan tunggu ia terlalu gareng, kerana ia cepat menjadi gareng setelah anda meletakannya didalam penapis.
Sejatkannya didalam penapis


Setelah siap digoreng biarkan ia sejukSetelah sejuk gaulkannya dengan Nestum, Susu dan gula. Walaa...Popia Nestum Susu siap untuk dimakan.

4 ulasan:

 1. Mcm tu je yea buatnya senang nnti nk try

  BalasPadam
 2. maaf nak tanya why i buat nestum dyer melekat kat popia...da sejat lama n da sejuk....
  boley bantu

  BalasPadam
  Balasan
  1. tuangkan susu pekat dulu, gaul seperti menampi, kemudian baru taburkan nestum, gaul cara menampi

   Padam